
Posiadacze gospodarstw rolnych mogą wprowadzać do obrotu wytworzoną przez siebie żywność. W przypadku żywności pochodzenia zwierzęcego jest to możliwe po zgłoszeniu zamiaru prowadzenia działalności w zakresie rolniczego handlu detalicznego do Powiatowego lekarza weterynarii, w terminie 30 dni przed zamiarem jej rozpoczęcia.
Wzór zgłoszenia
Ustalono limity roczne wprowadzanej do obrotu żywności, które zawiera:
- rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania (Dz. U. poz. 2159)
Warunki prowadzenia działalności określono w przepisach:
- ustawa z dnia 16 listopada 2016 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników(Dz. U. z 5 grudnia 2016 r., poz. 1961),
- rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania (Dz. U. poz. 2159),
- rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie rejestru zakładów produkujących produkty pochodzenia zwierzęcego lub wprowadzających na rynek te produkty oraz wykazów takich zakładów (Dz. U. poz. 2192),
- rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 grudnia 2016 r. w sprawie sposobu ustalania weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego (Dz. U. poz. 2161).
Produkcja w ramach RHD musi odbywać się w sposób wykluczający zagrożenie dla konsumenta z zachowaniem podstawowych zasad higieny.
Sprzedaż wyłącznie konsumentowi końcowemu może odbywać się:
- na terenie gospodarstwa , którym wyprodukowano żywność
- na stoiskach usytuowanych na targowiskach i innych miejscach sprzedaży wyznaczonych do handlu
W miejscu sprzedaży żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego umieszcza się w sposób czytelny i widoczny dla konsumenta:
Tablice zawierającą:
napis rolniczy handel detaliczny
oraz dane obejmujące:
- imię i nazwisko albo nazwę i siedzibę podmiotu prowadzącego rolniczy handel detaliczny,
- adres miejsca prowadzenia produkcji tej żywności,
- weterynaryjny numer identyfikacyjny podmiotu prowadzącego rolniczy handel detaliczny
Podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny jest zobowiązany prowadzić i przechowywać dokumentację w zakresie ilości żywności zbywanej rocznie w ramach RHD, zawierającą następujące informacje:
- numer kolejnego wpisu;
- datę zbycia żywności;
- ilość i rodzaj zbytej żywności.
WZÓR
lp | data sprzedaży | produkt | ilość |
---|---|---|---|
1 | |||
2 | |||
3 |